Ouderavond kanjertraining goed bezocht.

Geplaatst op donderdag 22 september 2016

Op de Windroos wordt gebruik gemaakt van de methode van de Kanjertraining.  In de afgelopen weken hebben de leerkrachten een training gevolgd om de methode van de kanjertraining toe te passen in de klas en op donderdag 22 september is de ouderavond gehouden.   Bijna 80% van de ouders was aanwezig.

Nadat Werner de kanjer-coördinators heeft voorgesteld, geeft Loes Gersen uitleg over de methode.

De basis van de kanjertraining is vertrouwen en wederzijds respect. Binnen de methode wordt gebruik gemaakt van gele, rode, zwarte en witte petten die voor bepaald gedrag staan.

Geel staat voor te voorzichtig en bang gedrag.

Rood staat voor clownesk en onverschillig gedrag.

Zwart staat voor grensoverschrijdend en brutaal gedrag.

Wit staat voor rustig en zelfverzekerd gedrag.

petten

Door de combinatie van een gekleurde pet met daaronder een witte pet wordt een valkuil in gedrag, een kwaliteit. Middels voorbeelden geeft Loes uitleg welk gedrag te verwachten is en hoe je het bespreekbaar maakt.

Door vertrouwensoefeningen en het uitspelen van situaties in de klas, worden kinderen vertrouwd gemaakt met het gedrag en hoe je dit kan keren of er op kan reageren. Een voorbeeld van wat de kinderen leren is de “motor en benzinepomp” waarbij kinderen duidelijk wordt gemaakt dat wanneer je lacht om iemand met bijv. gedrag van de rode/ zwarte pet je eigenlijk benzine geeft aan dit gedrag en hiermee het verkeerde gedrag stimuleert.

In iedere klas komen posters te hangen waarop de gedragsregels staan.

Met behulp van de kanjertraining willen we gedrag bespreekbaar maken en hier als ‘school’ uniform op reageren waarbij we rekening houden met de leeftijd van het kind en de situatie waarin het plaatsvindt. De methode biedt een doorgaande lijn waarmee we het sociaal pedagogisch klimaat op de Windroos willen versterken. Wij kiezen ervoor op school een nieuwe start te maken en hebben u, hierbij als ouders nodig om van dit proces een succes te maken.

Komende maandag, 26 september start in iedere klas de kanjertraining.